Hurmalı muhallebi yaparken, tatlılık ve yumuşaklık için Medine hurması gibi büyük ve etli hurma çeşitlerini kullanabilirsiniz. Medjool hurmaları, doğal olarak tatlıdırlar ve muhallebiye hoş bir kıvam ve lezzet katarlar. Ancak önemli olan hurmaların iyi bir şekilde doğranmış ve çekirdeklerinin çıkarılmış olmasıdır.
1 adet (50 ml) Gurvita İlikli Kemik Suyu Sade
6-7 adet çekirdekleri çıkarılmış ve ince doğranmış hurma
4 su bardağı süt
2.5 yemek kaşığı buğday nişastası
3.5 yemek kaşığı toz şeker
1 paket vanilya
1 tatlı kaşığı tarçın
Vişne (üzeri için)
4 su bardağı soğuk sütü geniş bir tencereye alın. İçine 2,5 yemek kaşığı buğday nişastası, 3,5 yemek kaşığı toz şeker ve 1 tatlı kaşığı tarçını ekleyin. Tüm malzemeleri iyice karıştırın.
Ocağın altını açın ve karışımı sürekli karıştırarak koyu bir kıvam alana kadar pişirin. Koyulaşmaya başladığında ince doğranmış hurmaları ekleyin ve hurmaların muhallebiye güzelce karışması için ara ara karıştırmaya devam edin.
Muhallebi hala sıcakken içerisine 1 adet Gurvita İlikli Kemik Suyu Sade ve 1 paket vanilyayı ilave edin. Hızlıca çırpın, böylece ilikli kemik suyu ve vanilya muhallebiye eşit şekilde yayılsın.
Muhallebiyi servis kaselerine alın. Üzerini vişne veya tercihinize göre başka bir meyve ile süsleyebilirsiniz.
Hurmalı muhallebiyi soğumaya bırakın. Buzdolabında birkaç saat soğuttuktan sonra servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun!
Hurmalı muhallebiyi hava geçirmeyen bir kapta buzdolabında saklayarak 2-3 gün muhafaza edebilirsiniz. Ancak en taze ve lezzetli haliyle tüketmek için, hazırladıktan sonra 24 saat içinde tüketmeniz önerilir.
Hurmalı muhallebiyi daha besleyici yapmak için içerisine ilikli kemik suyu ekleyerek protein içeriğini artırabilirsiniz. Ayrıca süt yerine badem sütü ve hindistancevizi sütü gibi bitkisel sütler kullanarak farklı besin değerleri ekleyebilirsiniz. Buğday nişastası yerine keçiboynuzu tozu veya chia tohumları gibi alternatiflerle lif içeriğini artırabilirsiniz. Ayrıca hurmalı muhallebinin üzerine ekleyeceğiniz vişne, ceviz, chia tohumları gibi süslemelerle de ekstra vitamin, mineral ve antioksidan sağlayabilirsiniz.