27.09.2024

Menopoz ve Bağırsak Sağlığı İlişkisi

Menopoz, her kadının yaşamının bir parçasıdır ve vücutta önemli etkiler yaratır. Menopoz döneminde östrojen ve progesteron seviyelerindeki düşüş, bağırsak hareketlerini, mide asidi üretimini ve metabolik hız gibi sindirimle ilgili birçok süreci etkileyebilir. Sağlıklı bir bağırsak mikrobiyomu ile hormonal dengeyi destekleyerek bu sürecin daha rahat geçirilmesine yardımcı olunabilir. Bağırsak biyotasındaki bakteriyel denge ne kadar iyiyse bağışıklık sistemi, hormonal sistem ve emosyonel sistem de o kadar iyidir. Ancak hormonal değişiklikler de sindirim sistemimizi ve dolayısıyla yine bağırsakları etkiler.

 

Östrojen ve progesteron seviyelerinin azalmasının şu gibi etkileri olabilir:

  • Bağırsak kaslarının hareketleri etkilenerek kabızlık veya ishal durumları görülebilir.
  • Sindirim süreci yavaşlayabilir ve gaz, şişkinlik , hazımsızlık yaşanabilir.
  • Metabolizma yavaşlar, kilo artışı ve yağlanma artabilir. Bu da diğer tüm hormonlarla birlikte bağırsak mikrobiyotasını da etkiler.

Menopoz döneminde meydana gelebilecek gastrointestinal semptomları azaltmak için bütünsel sağlık üzerindeki olumlu etkileri bilinen ilikli kemik ve tavuk suları ile kök sebze tüketimi arttırılmalı, liften zengin bir beslenme planı oluşturulmalı, bolca su tüketilmeli, düzenli egzersiz yapılmalı, eğer alerjik bir durum yoksa fermente gıdalardan (elma sirkesi, laktofermente turşular, kvasslar, vb.) destek alınmalı ve en önemlisi stres kontrolü sağlanmalıdır. Sadece menopoz sırasında değil yaşamımızın tüm aşamalarında bağırsak biyotasını destekleyen bir beslenme planı edinmeliyiz. Sağlıklı bir bağırsak biyotası ve naif bir menopoz süreci için beslenmenizde şunlara dikkat edebilirsiniz:

  • Kemik suyu, bağırsak duvarını onarır ve sindirim sistemini güçlendirir. Menopoz döneminde vücuttaki kolajen oranı %30 seviyelerine kadar düşebilmektedir. Bu sebeple kemik suyu, menopoz döneminde doğal kolajen alımında önemli bir besin kaynağıdır.
  • Laktofermente turşular, pancar, elma sirkesi, ev yapımı yoğurt gibi fermente gıdalar doğal probiyotik kaynakları olarak bağırsak biyotasını destekler.
  • Avokado, tatlı patates, balkabağı, kırmızı pancar, yer elması gibi prebiyotik sebzeler bağırsaktaki iyi bakterileri besler.
  • Koyu yeşil yapraklı sebzeler, lif alımını artırır ve kemik sağlığı için kalsiyum deposu olarak rol oynar.
  • Brokoli, lahana, karalahana gibi turpgiller östrojen seviyelerinin dengelenmesine yardımcı olur.
  • Hindistan cevizi yağı, zeytinyağı, kuru yemişler ve yağlı tohumlar hormonların dengeli çalışmasına destek olur.
  • Balık ve deniz ürünleri başta olmak üzere Omega-3 kaynakları bütün fonksiyonlarımızın optimal çalışmasını destekler.
  • Özellikle mor ve kırmızı meyvelerle olmak üzere renkli beslenme, antioksidan alımını arttırır hem bağışıklık hem hormonal denge sağlanmasına yardımcı olur.
  • Keten tohumu, soya, susam, sarımsak, şeftali, tofu, turpgiller gibi fitoöstrojenler, östrojen gibi davranan gıdalardır. Özellikle menopoz öncesi dönemdeki semptomları azaltmaya yardımcı olurlar.
Blog Son Eklenenler

Menopoz ve Kemik Sağlığı İlişkisi

Kadınların 40’lı yaşlarda menopoza girmesi ile birlikte vücutta belirli değişiklikler meydana gelmektedir. Bu değişikliklerden biri de kemik içerisindeki minerallerde yaşanan kayıplardır. Menopoz ile birlikte östrojen hormonu seviyesinde azalma meydana gelir ve bu azalmaya bağlı olarak vücudun kemik kütlesinde bir düşüş yaşanmaktadır.

TARİF
30.10.2024

Menopoz ve Cilt Sağlığı İlişkisi

Menopoz dönemi, kadınların yaşamında önemli fizyolojik değişimlere yol açar ve bu süreçte cilt üzerinde de belirgin etkiler gözlemlenir. Östrojen seviyesinin azalması, cildin doğal nemini kaybetmesine, incelmesine ve elastikiyetinin azalmasına neden olabilir.

TARİF
28.10.2024

Menopoz ve Bağırsak Sağlığı İlişkisi

Menopoz, her kadının yaşamının bir parçasıdır ve vücutta önemli etkiler yaratır. Menopoz döneminde östrojen ve progesteron seviyelerindeki düşüş, bağırsak hareketlerini, mide asidi üretimini ve metabolik hız gibi sindirimle ilgili birçok süreci etkileyebilir.

TARİF
27.09.2024
İşkembe Çorbasının Faydaları

İşkembe Çorbasının Faydaları

İşkembe çorbasının geçmişi 1600’lü yıllara dayanmaktadır. Fatih Sultan Mehmet’in de en sevdiği çorbalardan biri olan İşkembe Çorbası için özellikle kış aylarında çokça işkembe sipariş ettiği bilinir. Biz de geçmişten günümüze gelen bu şifalı ve geleneksel lezzeti sofralarınıza taşımaya ve yaşatmaya devam ediyoruz.

TARİF
19.09.2024
İlik Yağının Faydaları

İlik Yağının Faydaları

İlik Yağı, yemekleriniz için eşsiz bir lezzet ve şifa kaynağıdır.

TARİF
19.09.2024
Kelle Paça Çorbasının Faydaları

Kelle Paça Çorbasının Faydaları

Oldukça zengin bir mutfağa sahip olan Osmanlı Devleti’nde çorbacılık başlı başına bir meslek tanımıydı ve çorba Anadolu’da önemli bir yer tutuyordu. En çok yapılan çorbalardan biri olan Kelle Paça çorbası ayrıca özel kelle paçacılarda servis ediliyordu.

TARİF
19.09.2024
Doğal Sirkeler ve Faydaları

Doğal Sirkeler ve Faydaları

Yaklaşık 5000 yıllık bir geçmişi olduğu söylenen sirke kelime olarak “üzüm asidi” anlamında gelmektedir. İngilizce’de vinegar; Fransızca’da “vin aigre” kelimelerinden türetilmiştir ve ekşi şarap demektir.

TARİF
13.06.2024
Tavuk Suyunun Faydaları

Tavuk Suyunun Faydaları

Faydalı Bilgiler

Arkeolojik kaynaklara göre eski çağlarda suyun kaynatılabileceğini keşfeden insanlar, bu keşfin hemen ardından kümes hayvanlarının etlerini kaynatarak pişirmişlerdir. Bu sebeple tarihte bilinen en eski besinlerden biri olan Tavuk Suyu ve yemekleri, geçmişten günümüze şifa kaynağı olarak tüketilirken aynı zamanda orta çağ döneminde ‘’Ruh İyileştirici’’ mucize olarak da adlandırılıyordu.  

TARİF
14.05.2024
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.