Gurvita’nın serinletici yaz tarifleri serisinde bu hafta iki ferah lezzetimizi buluşturuyoruz. Bu tarifimizde 3 basit adımda nasıl güllaçlı bici bici yapılacağını anlatacağız.
Sevgili Nuray Okyay’ın Anılarla Tarsus Yemekleri kitabından alınmıştır.
1 çay bardağı mısır nişastası
6 çay bardağı su
1-2 tatlı kaşığı gül suyu
2-3 yemek kaşığı pudra şekeri
2-3 bardak su
1-2 damla pembe gıda boyası
Kırık buz
1-2 adet güllaç yaprağı
Mısır nişastasını 6 bardak suyla birlikte tencereye alın. Karışım koyulaşıp iyice göz göz olana kadar sürekli çırpın. Ardından nişastayı hafif kenarlı düz bir servis tabağına dökün ve oda sıcaklığına gelinceye kadar bekletin. Ardından soğuması için buzdolabına kaldırın.
Pudra şekeri, gül suyu, gıda boyası ve suyu küçük bir tencerede karıştırın. Karışım homojen bir kıvam alana kadar azar azar su ekleyerek çırpın.
Güllaç yapraklarını avuç içi büyüklüğünde parçalara ayırın. Kızgın yağda patates kızartır gibi hızlıca kızartın. Sonra kağıt havlu üzerinde fazla yağını süzün.
Buzdolabından çıkan bici biciyi dilimleyin veya küp şeklinde kesin. Ardından sosu üzerine dökün.
Sunum için kızarmış güllaç parçalarını bici bicinin yanında veya üzerinde dekoratif bir şekilde servis edin. İsteğe bağlı olarak üzerine kırık buz ekleyerek daha serinletici bir tat elde edebilirsiniz.
Eğer gül suyu bulamıyorsanız, vanilya özütü veya portakal çiçeği suyu kullanabilirsiniz.