Gurvita’nın yöresel tarifler serisinde bu hafta Kafkas mutfağına konuk oluyoruz. Bu tarifimizde 3 basit adımda Çerkez tavuğu yapımını anlatacağız.
2 kavanoz Gurvita Tavuk Suyuna Haşlanmış Tavuk (660ml)
200 gr çekilmiş ceviz
200 gr ekmek kırıntısı
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kırmızı biber
1 tatlı kaşığı toz kişniş
1 tatlı kaşığı karabiber
2 diş ezilmiş sarımsak
Süslemek için 1 kahve fincanı zeytinyağı ve 1 tatlı kaşığı kırmızı biber
Gurvita Tavuk Suyuna Haşlanmış Tavukları bir kaseye alıp ılıtın. Tavukları bir tel süzgeçten geçirerek parçalara ayırın. Ardından tavuk suyunu bir kaseye alın ve 200 gram ekmek kırıntısını bu suda ıslatın.
Tavuk suyuyla Islanmış ekmek kırıntılarını; ezilmiş sarımsak, çekilmiş ceviz ve baharatlarla birlikte (tuz, kırmızı biber, toz kişniş, karabiber) bir blendera alın. İnce bir harç elde edene kadar karıştırın.
Ardından elde edilen karışımın bir kısmını Çerkez tavuğunun üzerini kaplamak için ayırın. Kalan harcın üzerine ise tavuk parçalarını ekleyerek iyice karıştırın.
Son dokunuşlar h3
Hazırladığınız tavuklu karışımı bir servis tabağına yerleştirin. Üzerini ayırdığınız harçla kaplayın.
Bir tavada zeytinyağını kızdırın, kırmızı biberi ekleyin ve biraz köpürtün. Ardından sıcak zeytinyağlı sosu Çerkez tavuğunun üzerine dökerek süsleyin.
Afiyet olsun!
Çerkez tavuğunun geleneksel tarifinde yoğurt kullanılmaz. Ana malzemeler arasında ekmek kırıntısı veya ceviz ile sarımsak bulunur ve bunlar tavuk ile karıştırılarak servis edilir.
Çerkez tavuğu genellikle tek başına ana yemek olarak tercih edilir. Ancak Çerkez tavuğunun yanında taze yeşilliklerle hazırlanan hafif bir salata, turşu, ekşili meze, pilav ve kuskus çok yakışmaktadır.
Çerkez tavuğunda ana malzeme olarak galeta unu değil ekmek kırıntısı tercih edilir.