Gurvita’nın sağlıklı çorba tarifleri serisinde bu hafta spot ışıklarımızı enginar çorbasına tutuyoruz. Bu tarifimizde 3 basit adımda nasıl kolajen zengini ilikli kemik sulu enginar çorbası yapılabileceğini anlatacağız.
4 adet enginar
1 adet soğan
1 adet havuç
1 adet patates
2 diş sarımsak
1/4 çay kaşığı karabiber
1.5 çay kaşığı tuz
4 yemek kaşığı Gurvita İlikli Kemik Suyu
3 su bardağı kaynar su
3 yemek kaşığı zeytinyağı
100 gram krema
1 tatlı kaşığı zeytinyağ
1 tatlı kaşığı haşlanmış bezelye
1 çay kaşığı dereotu
1/4 çay kaşığı beyaz biber
Zeytinyağı bir tencerede ısıtarak üzerine ince doğranmış soğanı ekleyip kısık ateşte soteleyin. Ardından doğranmış havuçları, enginarları, patatesi ve ezilmiş sarımsakları ekleyin. Biraz sonra tuz ve karabiber de ekleyip karıştırarak sebzeleri sotelemeye devam edin.
İlikli kemik suyunu ve kaynar suyu tenceredeki sotenin üzerine ekleyin. Tüm malzemeleri güzelce karıştırın ve tencerenin kapağını kapatarak sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirmeye devam edin. Ardından, pişen sebzeleri pürüzsüz bir kıvam elde edene kadar blenderdan geçirin.
Çorbaya krema ekleyip iyice karıştırdıktan sonra 2-3 dakika daha pişirin. Ardından enginar çorbanızı servis kaselerine alın. Her kase çorbanın üzerinde biraz zeytinyağ gezdirin. Üzerini haşlanmış bezelye, doğranmış dereotu ve biraz beyaz biber ile süsleyin.
Afiyet olsun!
Enginar genellikle pişirmeden önce haşlanır. Enginarın daha yumuşak ve yenilebilir bir kıvam alması için pişirmeden haşlanması tavsiye edilmektedir.
Enginarın besin değerlerinden en iyi şekilde yararlanmak için genellikle haşlanarak yenmesi tavsiye edilmektedir. Çünkü enginar kızartılarak pişirildiğinde kalori ve yağ içeriği artmakta; sahip olduğu besin değeri ise haşlanmaya kıyasla azalmaktadır.
Pişmiş enginar, hava geçirmez bir kapta buzdolabında yaklaşık 3-5 gün taze kalabilir. Dondurucuda ise birkaç ay süreyle saklanabilir.
Enginarın yanına en çok zeytinyağı ve limon suyu yakışmaktadır. Ayrıca peynir, kaşar, pastırma, sosis, salam ve diğer sebzelerle yapılan salatalar da enginar için leziz eşlikçilerdir. Aynı şekilde karides ve balık da enginarla güzel gitmektedir.
Enginar; taze limon suyu, sarımsak, maydanoz, dereotu, kekik, biberiye, felseğen ve karabiber ile birlikte güzel gitmektedir.