IKEA Standartlarında Ev Yapımı İsveç Köftesi
13.06.2023

IKEA Standartlarında Ev Yapımı İsveç Köftesi

IKEA Standartlarında Ev Yapımı İsveç Köftesi (Köttbullar) Tarifi 

18. yüzyılda Kral XII. Karl, Osmanlı İmparatorluğuna yaptığı gezi sonrasında ülkesine döndüğünde İsveç saray mutfağına Türk köftesini tanıtmıştı. Ve zamanla köftemiz IKEA’nın da etkileriyle “İsveç köftesi” olarak tüm dünyada tanınmaya başlandı.

2018 yılında ise ülkemizin girişimleriyle İsveç hükümeti IKEA köftesinin aslında Türk köftesi olduğunu resmen kabul etmiştir. IKEA bu duruma itiraz etse de “İsveç köftesi” resmi olarak “Türk köftesi”dir.

Kısacası, Gurvita’da bu hafta ilhamını ülkemizden alan “İsveç köftesi” tarifiyle karşınızdayız.

İsveç Köftesi Yapmak İçin Malzeme Listesi 

Köfte İçin 

  • 500 gr kıyma (dana ve kuzu karışık olabilir. Kuzu kıyması tercih ederseniz daha denmli köfte elde edersiniz.)

  • 1 adet ince doğranmış soğan

  • 3 tepeleme yemek kaşığı ekmek kırıntısı (alternatif olarak yulaf kepeği)

  • 1 adet yumurta

  • 1/2 çay kaşığı yenibahar

  • 1/2 çay kaşığı muskat rendesi

  • 1/2 çay kaşığı sarımsak tozu

  • 2 yemek kaşığı doğranmış maydanoz

  • 1 çay kaşığı tuz

  • Karabiber

Gravy Sos İçin 

  • 2 yemek kaşığı tereyağı

  • 2 yemek kaşığı un

  • 250 ml Gurvita İlikli Kemik Suyu

  • 1 yemek kaşığı Worcestershire sosu (veya alternatif olarak 1 yemek kaşığı soya sosu)

  • 1 tatlı kaşığı Dijon hardalı

  • 1/2 çay kaşığı yenibahar

  • 1/2 çay kaşığı muskat rendesi

  • 1 çay kaşığı tuz

  • 1/2 bardak krema (veya şekersiz çektirilmiş/yoğunlaştırılmış süt)

Evde IKEA Usulü İsveç Köftesi Nasıl Yapılır? 

Köfteyi yoğurun ve şekil verin 

Köfte malzemelerini geniş bir kasede güzelce karıştırın. Kıyma, soğan, ekmek kırıntısı, yumurta, yenibahar, muskat, sarımsak tozu, maydanoz, tuz ve karabiberi iyice yoğurun.

Ardından yoğrulmuş kıymadan bir dondurma kaşığı yardımıyla porsiyonlar alın veya elinizle kıymaya şekil verin.

Köfteleri mühürleyin 

Az zeytinyağı gezdirdiğiniz bir tavada köfteleri mühürleyin ve kenara alın.

Gravy sosu hazırlayın 

Aynı tavada tereyağını eritin ve üzerine unu ekleyin. Ardından un kokusu çıkıp renk alana kadar iyice kavurun.

Unu kavurduktan sonra tavaya ilikli kemik suyu, Worcestershire sosu, tuz ve baharatları ekleyin. Sosu sürekli karıştırarak pişirin.

Sos kaynadıktan sonra kremayı ekleyin. Ancak kremanın kesilmemesi için yüksek ısıda pişirmemeye özen gösterin.

Son pişirme işlemi

Mühürlenmiş köfteleri tekrar sosun içine alın ve birlikte 8-10 dakika kadar pişirin.

Ardından İsveç köftelerini gravy sosu ile birlikte servis edebilirsiniz. IKEA usulü İsveç köftenin yanında patates püresi, lingonberry jam veya taze pişmiş sebzeler ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun!

 

Blog Son Eklenenler
Coğrafi İşaret ve Temiz Gıda için Önemi

Coğrafi İşaret ve Temiz Gıda için Önemi

Coğrafi işaret, belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri bakımından kökenin bulunduğu yöre, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş ürünleri gösteren bir işarettir. Ürünün belirli niteliklere sahip olduğunu, geleneksel yöntemlere göre yapıldığını veya coğrafi kökeninden dolayı sahip olduğu tarihi belgelendirmek amacıyla kullanılır.

TARİF
25.11.2024

Menopoz ve Kemik Sağlığı İlişkisi

Kadınların 40’lı yaşlarda menopoza girmesi ile birlikte vücutta belirli değişiklikler meydana gelmektedir. Bu değişikliklerden biri de kemik içerisindeki minerallerde yaşanan kayıplardır. Menopoz ile birlikte östrojen hormonu seviyesinde azalma meydana gelir ve bu azalmaya bağlı olarak vücudun kemik kütlesinde bir düşüş yaşanmaktadır.

TARİF
30.10.2024

Menopoz ve Cilt Sağlığı İlişkisi

Menopoz dönemi, kadınların yaşamında önemli fizyolojik değişimlere yol açar ve bu süreçte cilt üzerinde de belirgin etkiler gözlemlenir. Östrojen seviyesinin azalması, cildin doğal nemini kaybetmesine, incelmesine ve elastikiyetinin azalmasına neden olabilir.

TARİF
28.10.2024

Menopoz ve Bağırsak Sağlığı İlişkisi

Menopoz, her kadının yaşamının bir parçasıdır ve vücutta önemli etkiler yaratır. Menopoz döneminde östrojen ve progesteron seviyelerindeki düşüş, bağırsak hareketlerini, mide asidi üretimini ve metabolik hız gibi sindirimle ilgili birçok süreci etkileyebilir.

TARİF
27.09.2024
İşkembe Çorbasının Faydaları

İşkembe Çorbasının Faydaları

İşkembe çorbasının geçmişi 1600’lü yıllara dayanmaktadır. Fatih Sultan Mehmet’in de en sevdiği çorbalardan biri olan İşkembe Çorbası için özellikle kış aylarında çokça işkembe sipariş ettiği bilinir. Biz de geçmişten günümüze gelen bu şifalı ve geleneksel lezzeti sofralarınıza taşımaya ve yaşatmaya devam ediyoruz.

TARİF
19.09.2024
İlik Yağının Faydaları

İlik Yağının Faydaları

İlik Yağı, yemekleriniz için eşsiz bir lezzet ve şifa kaynağıdır.

TARİF
19.09.2024
Kelle Paça Çorbasının Faydaları

Kelle Paça Çorbasının Faydaları

Oldukça zengin bir mutfağa sahip olan Osmanlı Devleti’nde çorbacılık başlı başına bir meslek tanımıydı ve çorba Anadolu’da önemli bir yer tutuyordu. En çok yapılan çorbalardan biri olan Kelle Paça çorbası ayrıca özel kelle paçacılarda servis ediliyordu.

TARİF
19.09.2024
Doğal Sirkeler ve Faydaları

Doğal Sirkeler ve Faydaları

Yaklaşık 5000 yıllık bir geçmişi olduğu söylenen sirke kelime olarak “üzüm asidi” anlamında gelmektedir. İngilizce’de vinegar; Fransızca’da “vin aigre” kelimelerinden türetilmiştir ve ekşi şarap demektir.

TARİF
13.06.2024
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.