Gurvita’nın ana yemek tarifleri serisinde sizlerle bu hafta özellikle Manisa mutfağında özel bir konumu olan nohutlu işkembe yahnisi yapma rehberimizi paylaşıyoruz.
250 gram nohut
10 su bardağı kaynamış su
1 kavanoz Gurvita İşkembe Çorbası
1 yemek kaşığı Gurvita organik elma sirkesi
5 diş sarımsak
3 ufak boy soğan
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
3 orta boy domates
4 küçük köy biberi
2 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı pul biber
2 çay kaşığı tuz
Nohutları bir gece önceden suda bekletin ve ertesi gün haşlayıp süzün.
İki soğanı ve üç sarımsağı soyup yemeklik olarak doğrayın. Geri kalan soğan ve sarımsakların kabuklarını soyup bütün halinde bırakın.
Domateslerin kabuklarını soyun; çekirdeklerini çıkarın ve küçük küpler halinde doğrayın.
Biberlerin saplarını ve çekirdeklerini çıkarıp ince ince doğrayın.
Gurvita İşkembe Çorbası'nın suyunu süzün ve bir kenarda bekletin.
Büyük bir tencerede tereyağı ve zeytinyağını eritin.
Doğranmış soğan, sarımsak ve biberleri ekleyip 2-3 dakika kadar kavurun.
Soğanlar pembeleştiği zaman daha önce ayırdığınız işkembeleri tencereye ekleyin ve biraz daha kavurun.
Doğranmış domatesleri ekleyin ve suyunu çekene kadar kavurmaya devam edin.
Üç su bardağı sıcak suyu, iki su bardağı işkembe suyunu ve haşlanmış nohutları da tencereye ekleyin.
Nohutlu işkembe yahnisi kaynamaya başlayınca ocağı kısın ve tencerenin kapağını kapatarak orta ateşte biraz daha pişirin. Akabinde tuz ve pul biber ekleyin.
Afiyet olsun!
SSS
İşkembeli Nohut Yahnisi, hazırlık aşamalarını tamamladıktan sonra orta ateşte kapak kapalı şekilde yaklaşık 45-60 dakika pişirilmelidir (nohutu önceden haşladığınızı farz edersek).
Pişmiş İşkembeli Nohut Yahnisi'ni hava geçirmez bir kapta buzdolabında 3-4 gün süreyle saklayabilirsiniz.