Gurvita’nın kolajen zengini tarifler serisinde bu hafta yaz aylarının vazgeçilmezi olan dondurmaya odaklanıyoruz. Bu tarifimizde kolajenini ilikli kemik suyundan alan ev yapımı kakaolu dondurma yapımına değineceğiz.
1 bardak Gurvita İlikli Kemik Suyu Sade
2 adet olgunlaşmış muz
1 fincan pekmez
1 çay kaşığı tarçın
2 adet karanfil
2 adet yıldız anason
50 gram kakao yağı (erimiş)
25 gram hindistan cevizi yağı (erimiş)
1 yemek kaşığı kakao
İlk olarak bir benmari (su banyosu) kurun. Üzerine bir kap yerleştirin ve içine kakao yağı, hindistan cevizi yağı ve jöle halindeki sade ilikli kemik suyunu ekleyin. Malzemeleri düşük ısıda eritin.
Benmari usulü eritilmiş yağlara karanfil ve yıldız anason ekleyin. Baharatların aromaları yağa geçene kadar bekleyin; ardından sudan çıkarın.
Erimiş yağ ve kemik suyu karışımını blendera alın. Üzerine muz, pekmez, tarçın ve kakaoyu ekleyin. Tüm malzemeleri yüksek hızda pürüzsüz olana kadar karıştırın.
Blenderla işiniz bittikten sonra karışımın tadına bakın ve damak tadınıza göre gerekirse doğal tatlandırıcı ekleyin. Ardından karışımı cam kaseye alın ve en az 2 saat dondurucuda bekletin.
En az 2 saatlik buzluk adımından sonra kakaolu dondurmayı dondurucudan çıkarın ve tekrar blenderdan geçirerek buz kristallerinin oluşumunu önleyin.
Karışımı tekrar dondurucuya koyun ve servis yapana kadar muhafaza edin. İlikli kemik sulu kolajen zengini kakaolu dondurmanız hazır olduğunda küçük kase veya kuplara alın. Üzerine biraz kakao serpip servis edebilirsiniz. Eğer isterseniz dondurmanın yanında taze meyveler veya kıtır bisküvi ikram edebilirsiniz.
Afiyet olsun!
Benmari usulü eritme (veya benmari yöntemi), yemek pişirme tekniklerinde kullanılan, özellikle hassas malzemeleri dolaylı ısı ile eritmek veya pişirmek için kullanılan bir metoddur.
Benmari, Fransızcada su banyosu anlamına gelen "bain-marie" kelimesinden türetilmiştir. Benmari yöntemi; çikolata, soslar, yumurta bazlı kremalar, tereyağı ve bazı özel yağlar gibi kolay yanabilecek ya da ayrışabilecek malzemelerin kısmi kontrollü ısıda eritilmesi anlamına gelir.
Geniş bir tencereye yeterli miktarda su koyun. Tenceredeki suyun seviyesi üzerine yerleştirilecek kabın tabanı ile temas etmemelidir.
Tenceredeki suyu kaynatın. Kaynama başladıktan sonra ocağı kısarak suyun hafifçe kaynamaya devam etmesini sağlayın.
Eritilecek malzemeleri ısıya dayanıklı bir cam kase veya metal kap içine koyun. Sonra o kabı -tabanı suya değmeyecek şekilde- tencereye yerleştirin. Malzemeler yavaş yavaş eriyene kadar kaseyi sık sık karıştırın. Erime işlemi bitince kabı alırken elinizin yanmamasına dikkat edin.
Hayır, ilikli kemik suyu sade olduğu için dondurmanın tadını eklemez. Aksine, dondurmaya kıvam ve kolajen katar.