Kayısılı Safranlı Zerdeçallı Antioksidan Zengini Pilav Tarifi
13.06.2023

Kayısılı Safranlı Zerdeçallı Antioksidan Zengini Pilav Tarifi

Gurvita’nın pilav tarifleri serisinde bu hafta komşu ülke İran’ın mutfağına konuk oluyoruz. Bu tarifimizde geleneksel pilavımızı safran, zerdeçal, kayısı ve kolajen deposu olan Gurvita İlikli Kemik Suyu ile birleştireceğiz.

Kayısılı Safranlı Pilav İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 su bardağı çiğ badem

  • 2 su bardağı baldo pirinç

  • Bir tutam safran

  • 1 yemek kaşığı zerdeçal

  • 1/2 su bardağı gülkurusu kayısı

  • 3 dolu yemek kaşığı Gurvita İlikli Kemik Suyu

  • 3 su bardağı kaynar su

  • 3 yemek kaşığı tereyağ

  • 1 yemek kaşığı zeytinyağ

  • 1.5 çay kaşığı tuz

Kayısılı Safranlı Pilav Nasıl Yapılır?

Bademleri Kavurun

Pilav tenceresine zeytinyağı ve tereyağını koyun. Yağlar kızınca çiğ bademleri ekleyin ve hafif altın rengi alıncaya kadar yaklaşık 1 dakika kavurun.

Pirinçleri ve Baharatları Ekleyin

Pirinçleri yıkayıp süzün ve kavrulan bademlerin üzerine ekleyin. Tuz, safran ve zerdeçalı da ilave edip pirinçler iyice şeffaflaşana kadar 1-2 dakika daha kavurun. Sonrasında gülkurusu kayısıları doğrayıp tencereye atın ve karıştırın.

Pişirme Adımı

Gurvita İlikli Kemik Suyunu ve kaynar suyu tencereye ekleyin ve karıştırın. Sonrasında kapağını kapatın ve kısık ateşte suyunu çekene kadar yaklaşık 15-20 dakika pişirin.

Dinlendirme İşlemi

Pilav piştikten sonra tencerenin içerisindeki pirinçleri tahta bir kaşıkla hafifçe karıştırarak havalandırın. Üzerine temiz bir mutfak bezi ya da havlu kağıt serin ve kapağını tekrar kapatıp 10 dakika dinlendirin.

 

Afiyet olsun!

 

S.s.s.

 

Safran pilava nasıl eklenir?

 

Safranı pilava eklemek için bir tutam safranı az miktarda sıcak suda 10-15 dakika bekletin. Bu süre sonunda safranın renk ve aromaları suya geçmiş olacaktır. Daha sonra bu safranlı suyu pişirme aşamasında pilava ekleyerek safranın tüm lezzetinin pilava geçmesini sağlayabilirsiniz.

 

Safranlı pilav nerenin yemeğidir?

 

Safranlı pilav İran mutfağının en meşhur yemeklerinden biridir. İran'da safran genellikle pilavlara, çorbalara ve diğer çeşitli yemeklere derinlik ve aroma katmak için kullanılır. Ayrıca dünya çapında en kaliteli safranların bir kısmı İran’da yetiştirilmektedir.

 

Blog Son Eklenenler
Coğrafi İşaret ve Temiz Gıda için Önemi

Coğrafi İşaret ve Temiz Gıda için Önemi

Coğrafi işaret, belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri bakımından kökenin bulunduğu yöre, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş ürünleri gösteren bir işarettir. Ürünün belirli niteliklere sahip olduğunu, geleneksel yöntemlere göre yapıldığını veya coğrafi kökeninden dolayı sahip olduğu tarihi belgelendirmek amacıyla kullanılır.

TARİF
25.11.2024

Menopoz ve Kemik Sağlığı İlişkisi

Kadınların 40’lı yaşlarda menopoza girmesi ile birlikte vücutta belirli değişiklikler meydana gelmektedir. Bu değişikliklerden biri de kemik içerisindeki minerallerde yaşanan kayıplardır. Menopoz ile birlikte östrojen hormonu seviyesinde azalma meydana gelir ve bu azalmaya bağlı olarak vücudun kemik kütlesinde bir düşüş yaşanmaktadır.

TARİF
30.10.2024

Menopoz ve Cilt Sağlığı İlişkisi

Menopoz dönemi, kadınların yaşamında önemli fizyolojik değişimlere yol açar ve bu süreçte cilt üzerinde de belirgin etkiler gözlemlenir. Östrojen seviyesinin azalması, cildin doğal nemini kaybetmesine, incelmesine ve elastikiyetinin azalmasına neden olabilir.

TARİF
28.10.2024

Menopoz ve Bağırsak Sağlığı İlişkisi

Menopoz, her kadının yaşamının bir parçasıdır ve vücutta önemli etkiler yaratır. Menopoz döneminde östrojen ve progesteron seviyelerindeki düşüş, bağırsak hareketlerini, mide asidi üretimini ve metabolik hız gibi sindirimle ilgili birçok süreci etkileyebilir.

TARİF
27.09.2024
İşkembe Çorbasının Faydaları

İşkembe Çorbasının Faydaları

İşkembe çorbasının geçmişi 1600’lü yıllara dayanmaktadır. Fatih Sultan Mehmet’in de en sevdiği çorbalardan biri olan İşkembe Çorbası için özellikle kış aylarında çokça işkembe sipariş ettiği bilinir. Biz de geçmişten günümüze gelen bu şifalı ve geleneksel lezzeti sofralarınıza taşımaya ve yaşatmaya devam ediyoruz.

TARİF
19.09.2024
İlik Yağının Faydaları

İlik Yağının Faydaları

İlik Yağı, yemekleriniz için eşsiz bir lezzet ve şifa kaynağıdır.

TARİF
19.09.2024
Kelle Paça Çorbasının Faydaları

Kelle Paça Çorbasının Faydaları

Oldukça zengin bir mutfağa sahip olan Osmanlı Devleti’nde çorbacılık başlı başına bir meslek tanımıydı ve çorba Anadolu’da önemli bir yer tutuyordu. En çok yapılan çorbalardan biri olan Kelle Paça çorbası ayrıca özel kelle paçacılarda servis ediliyordu.

TARİF
19.09.2024
Doğal Sirkeler ve Faydaları

Doğal Sirkeler ve Faydaları

Yaklaşık 5000 yıllık bir geçmişi olduğu söylenen sirke kelime olarak “üzüm asidi” anlamında gelmektedir. İngilizce’de vinegar; Fransızca’da “vin aigre” kelimelerinden türetilmiştir ve ekşi şarap demektir.

TARİF
13.06.2024
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.