Gurvita’nın yöresel tarifler serisinde bu hafta Kayseri mutfağına konuk oluyoruz. Bu rehberimizde organik alıç sirkeli Kayseri Yağlaması tarifimizi paylaşacağız.
1 su bardağı tam yulaf unu
2 su bardağı un
Tuz
Aldığı kadar süt
250 gram kıyma
2 adet ince doğranmış soğan
2 adet küp doğranmış domates
2 adet ince doğranmış yeşil biber
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı Gurvita Organik Alıç Sirkesi
Karabiber, tuz, kırmızı pul biber, toz kırmızı biber
Süzme yoğurt
Bir kasede un ve tuzu karıştırarak üzerine yavaş yavaş süt ekleyin ve kulak memesi kıvamında bir hamur yoğurun. Ardından hamuru yarım saat dinlendirin.
Dinlenmiş hamurdan ufak parçalar ayırın ve her bir bezeyi yemek tabağı büyüklüğünde açın. Daha sonra; açtığınız yufkaları önceden ısıtılmış kuru bir tavada arkalı önlü pişirin. Pişen yufkaları kurumaması için uygun bir kaba veya kağıt poşete alıp bekletebilirsiniz.
Kıymayı bir tencerede suyunu çekene kadar kavurun. Ardından ince doğranmış soğanları, domates ve biber salçasını ve baharatları ekleyip kavurmaya devam edin.
Son olarak küp doğranmış domates ve biberi, çok az suyla birlikte tencereye ekleyin ve suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirin.
Pişirme işlemi sonunda ise sirkeyi ekleyip karıştırın.
Uygun bir tabağa bir kat yufka serin ve üzerine bir miktar kıymalı harç yayın. Bu işlemi kıymanız bitene kadar tekrarlayın.
Ardından; hazırladığınız yağlamayı 4 veya 6 parçaya bölün ve ortasına bolca süzme yoğurt dökün.
Afiyet olsun!
Kayseri Yağlaması Mayalı Mı Olur Mayasız Mı? h3
Kayseri yağlaması tarifi yufka hamuru üzerine kurulu olduğu için genelde mayasız yapılır.
Kayseri Yağlaması Hamuru Bekletilir mi? h3
Evet; Kayseri yağlaması yapılırken hamuru genelde yarım saat bekletilir.