Gurvita’nın tarifler serisinde bu hafta spot ışıklarımızı İtalyan mutfağının mihenk taşlarından olan Lazanya’ya tutuyoruz.
1 adet Gurvita Ekominik Sebzeli İlikli Kemik Suyu
Az sarımsak ve fesleğenli domates sosu
Soğan, kereviz, havuç ve baharatlı kavrulmuş kıyma
Muskatlı az sarımsaklı beşamel sos
1 paket kullanmaya hazır haşlanmayan lazanya
Rende peynir
Domates sosunu bir tencereye alın. Gurvita Ekominik Sebzeli İlikli Kemik Suyu'nu ekleyin ve karışımı ısıtın.
Kavrulmuş kıyma sosunu tencereye ekleyin. Tuz ve biber ile tatlandırın ve sosun tüm malzemelerle iyi bir şekilde karıştığından emin olun. Bir yandan da fırına girecek kabın altına az miktarda beşamel sos sürün.
Bir kat lazanya yaprağını fırın kabının dibine yerleştirin. Üzerine bir miktar domatesli kıyma sosu sürün ve üzerine beşamel sos gezdirin. Bu işlemi kap tamamen dolana kadar tekrarlayın.
En üstteki lazanya katına sadece beşamel sos sürün ve bol miktarda rende peynir serpiştirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, üzeri kızarana kadar yaklaşık 30-40 dakika pişirin.
Pişen lazanyayı fırından çıkarın ve birkaç dakika dinlendirdikten sonra servis yapın.
S.S.S.
Lazanya genellikle 3 ila 4 kat halinde yapılır. Ancak bu sayı fırın kabınızın derinliğine ve tercihinize göre artırılabilir ya da azaltılabilir. Yani bu sorunun kesin bir cevabı yoktur. En önemli faktör, her katın yeterince sosla nemlendirilmesi ve son katın üzerinin peynirle güzelce kapatılmasıdır.
Fırın kabının altına az miktarda sos sürülür.
İlk kat lazanya yaprakları yerleştirilir.
Üzerine bol miktarda etli ve/veya sebzeli sos eklenir.
Beşamel sos ve/veya rendelenmiş peynir serpilir.
Bu katmanlar, istenilen kat sayısına ulaşıncaya kadar tekrarlanır.
En üst kat, genellikle sadece beşamel sos ve bol miktarda peynir ile tamamlanır.
Lazanyanın kuru olmaması için her katmanı yeterli miktarda sos ile nemlendirmelisiniz. Ayrıca lazanyayı pişirirken üzerini alüminyum folyo ile örterek nemin içeride kalmasını ve lazanyanın daha iyi pişmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca pişirme sürecinin son 10-15 dakikasında folyoyu çıkararak peynirin güzelce kızarmasını sağlayabilirsiniz.
Lazanya genellikle yanında hafif bir yeşil salata veya fırında pişirilmiş sebzelerle servis edilmektedir. Ayrıca çıtır ekmek veya sarımsaklı ekmek de lazanya ile iyi gidebilir.