EV YAPIMI LİMONLU SORBE TARİFİ
17.01.2024

EV YAPIMI LİMONLU SORBE TARİFİ

Limonlu Sorbe Nedir?

Limonlu sorbe, ferahlatıcı ve hafif bir şerbet dondurmasıdır. Yarım su bardağı toz şeker ve bir su bardağı suyun bir tencerede kaynatılıp şurup haline getirilir. Şurup soğuduktan sonra içine bir su bardağı limon suyu, 2-3 limonun kabuk rendesi ve bir yemek kaşığı Gurvita Sade İlikli Kemik Suyu eklenir ve karıştırılır. Daha sonra karışım, dondurma kalıbına dökülür ve en az bir gece boyunca donması için buzlukta bekletilir. Ardından üzerine taze nane yaprakları eklenerek servis edilir. Gurvita ilikli kemik suyu bu leziz tatlıyla doğal jelatin katarak sağlık faydalarını artırır.

Sorbe Hangi Ülkeye Aittir?

Sorbe (bir nevi şerbet dondurması) Orta Doğu’dan dünyaya yayılan ferahlatıcı bir tariftir. İlk versiyonlarının M.Ö. 3000 yıllarına dayandığı düşünülmektedir.

Ortaçağ döneminde Araplar şerbet (sharabt) isimli ve çoğunlukla kiraz veya nar gibi meyvelerle tatlandırılan soğuk bir içecek tüketirlerdi.

Şerbetin bugünkü anlamıyla sorbeye benzer donmuş tatlılara dönüşümü ise 17. yüzyılda başlamıştır. Sorbe için kaydedilmiş ilk tarif, 1600'lü yıllarda İtalya'da yaşamış Antonio Latini'ye aittir.

20. yüzyılın başlarında soğutma teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte sorbe, Avrupa'da ve sonrasında dünya çapında yaygın bir tatlı haline gelmeye başlamıştır.

Öte yandan Fransızcada ‘sorbet’ “buzlu meyve şerbeti” anlamına gelir. Bu kelime ayrıca İtalyancadaki "sorbetto" ve Türkçemize Arapçadan "şerbet" kelimesinin de bir yansımasıdır.

Yani sorbe tek bir ülkeye ait olmaktan ziyade, çok kültürlü ve kıtalar arası bir geçmişe sahiptir.

Evde Limonlu Sorbe Yapmak İçin Hangi Malzemeler Lazım?

  • 1/2 su bardağı (100 gr) toz şeker

  • 1 su bardağı limon suyu

  • 2-3 limonun kabuğu rendesi

  • 1 su bardağı (200 ml) su

  • 1 yemek kaşığı Gurvita İlikli Kemik Suyu (sade)

  • Süslemek için 4 dal taze nane yaprağı

Adım Adım Ev Yapımı Limonlu Sorbe Tarifi

Şurup Hazırlığı

Bir tencerede su ve toz şekeri karıştırarak homojen bir şurup elde edene kadar orta ateşte kaynatın. Şeker tamamen eriyip şurup kıvamına gelince ocaktan alın ve soğumaya bırakın.

Limon İlavesi

Soğuyan şuruba rendelenmiş limon kabuğu, limon suyu ve Gurvita Sade İlikli Kemik Suyunu ekleyin. Tüm malzemeleri iyice karıştırın.

Dondurma İşlemi

Hazırladığınız karışımı dondurma kalıbına aktarın ve donması için 1 gece buzlukta bekletin.

Servis

Limonlu sorbeyi buzluktan çıkarın ve taze nane yaprakları ile süsleyerek servis yapın. Afiyet olsun!

 

 

Blog Son Eklenenler
Coğrafi İşaret ve Temiz Gıda için Önemi

Coğrafi İşaret ve Temiz Gıda için Önemi

Coğrafi işaret, belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri bakımından kökenin bulunduğu yöre, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş ürünleri gösteren bir işarettir. Ürünün belirli niteliklere sahip olduğunu, geleneksel yöntemlere göre yapıldığını veya coğrafi kökeninden dolayı sahip olduğu tarihi belgelendirmek amacıyla kullanılır.

TARİF
25.11.2024

Menopoz ve Kemik Sağlığı İlişkisi

Kadınların 40’lı yaşlarda menopoza girmesi ile birlikte vücutta belirli değişiklikler meydana gelmektedir. Bu değişikliklerden biri de kemik içerisindeki minerallerde yaşanan kayıplardır. Menopoz ile birlikte östrojen hormonu seviyesinde azalma meydana gelir ve bu azalmaya bağlı olarak vücudun kemik kütlesinde bir düşüş yaşanmaktadır.

TARİF
30.10.2024

Menopoz ve Cilt Sağlığı İlişkisi

Menopoz dönemi, kadınların yaşamında önemli fizyolojik değişimlere yol açar ve bu süreçte cilt üzerinde de belirgin etkiler gözlemlenir. Östrojen seviyesinin azalması, cildin doğal nemini kaybetmesine, incelmesine ve elastikiyetinin azalmasına neden olabilir.

TARİF
28.10.2024

Menopoz ve Bağırsak Sağlığı İlişkisi

Menopoz, her kadının yaşamının bir parçasıdır ve vücutta önemli etkiler yaratır. Menopoz döneminde östrojen ve progesteron seviyelerindeki düşüş, bağırsak hareketlerini, mide asidi üretimini ve metabolik hız gibi sindirimle ilgili birçok süreci etkileyebilir.

TARİF
27.09.2024
İşkembe Çorbasının Faydaları

İşkembe Çorbasının Faydaları

İşkembe çorbasının geçmişi 1600’lü yıllara dayanmaktadır. Fatih Sultan Mehmet’in de en sevdiği çorbalardan biri olan İşkembe Çorbası için özellikle kış aylarında çokça işkembe sipariş ettiği bilinir. Biz de geçmişten günümüze gelen bu şifalı ve geleneksel lezzeti sofralarınıza taşımaya ve yaşatmaya devam ediyoruz.

TARİF
19.09.2024
İlik Yağının Faydaları

İlik Yağının Faydaları

İlik Yağı, yemekleriniz için eşsiz bir lezzet ve şifa kaynağıdır.

TARİF
19.09.2024
Kelle Paça Çorbasının Faydaları

Kelle Paça Çorbasının Faydaları

Oldukça zengin bir mutfağa sahip olan Osmanlı Devleti’nde çorbacılık başlı başına bir meslek tanımıydı ve çorba Anadolu’da önemli bir yer tutuyordu. En çok yapılan çorbalardan biri olan Kelle Paça çorbası ayrıca özel kelle paçacılarda servis ediliyordu.

TARİF
19.09.2024
Doğal Sirkeler ve Faydaları

Doğal Sirkeler ve Faydaları

Yaklaşık 5000 yıllık bir geçmişi olduğu söylenen sirke kelime olarak “üzüm asidi” anlamında gelmektedir. İngilizce’de vinegar; Fransızca’da “vin aigre” kelimelerinden türetilmiştir ve ekşi şarap demektir.

TARİF
13.06.2024
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.