Gurvitanın tarif köşesinde bu hafta nispeten zor bir tarifle karşınızdayız. Karşınızda yapımı yaklaşık 10 adımdan oluşan örgülü tavuklu pilav tarifimiz!
2 çorba kaşığı Gurvita Sade İlik Yağı
3 adet (50ml) Gurvita Tavuk Suyu Sade
1 su bardağı su
2 çorba kaşığı zeytinyağı
2 su bardağı pirinç
1 tatlı kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı toz şeker
1 su bardağı bezelye
2 adet küp şeklinde doğranmış havuç
2 çorba kaşığı Gurvita Sade İlik Yağı
2 adet yumurta
250 gram un
Yarım kahve fincanı su
Hamur için tüm malzemeleri derin bir kasede yoğurun. Ele yapışmayan bir kıvam elde edene kadar hamuru yoğurmaya devam edin. Ardından hamurun üzerini örtün ve 1 saat dinlendirin.
Bir saat dinlenmiş hamuru açın ve 1 parmak kalınlığındaki şeritler halinde kesin.
Fırına dayanıklı derin bir kabı Gurvita sade ilik yağı ile yağlayın. Şerit olarak kesilen hamurları sepet şeklinde ve kabın kenarlarına dışa taşır şekilde yerleştirin.
Pirinci 1 saat boyunca 1 tatlı kaşığı tuz eklenmiş sıcak suda bekletin. Ardından birkaç kez yıkayıp süzün.
Büyük bir tencerede Gurvita sade ilik yağı ve zeytinyağını ısıtın. Sonra havuç ve bezelyeyi ekleyip kavurun. (Şeker ekleyerek hafif karamelize bir tat elde edebilirsiniz.)
Yıkanmış ve süzülmüş pirinçleri tencereye ekleyin ve suyunu iyice çekene kadar kavurun. Ardından tuz, Gurvita tavuk suyu ve ekstra suyu ilave edin.
Kaynadıktan sonra ocağı kısık ateşe alın ve pilav göz göz olana kadar pişirin. Pilavınız piştikten sonra 20 dakika dinlendirin.
Önceden hazırladığınız örgü sepetin içine pilavı dikkatlice yerleştirin.
Önceden ısıtılmış 200°C fırında pilavı pişirin.
Servis sırasında pilavı dikkatlice tabağa ters çevirin.
Afiyet olsun!
İlik yağı hamurun elastikiyetini ve yumuşaklığını artırarak örgü işlemi sırasında hamura daha kolay şekil verilmesini sağlar. Ayrıca ilik yağının doğal lezzeti, hamurun kendine has bir aroma almasına yardımcı olur. Kısacası sade ilik yağı, örgülü pilava sağlıklı bir doku kazandırır.
Örgülü pilav fırında genellikle 200°C'de yaklaşık 20-30 dakika arasında pişirilir. Hamurunuzun fırında altın sarısı bir renk alıp çıtır bir dokuya kavuştuğunu görene kadar pişirmeye devam edebilirsiniz.