4 Basit Adımda Beyaz Fasulye Piyazı Tarifi
03.11.2023

4 Basit Adımda Beyaz Fasulye Piyazı Tarifi

Gurvita’nın meze tarifleri serisinde daha önce Yunan Mezesini paylaşmıştık. 

Bu hafta ise geleneksel piyaz tarifine Gurvita dokunuşu ekliyoruz!

Fasulye Piyazı İçin Hangi Malzemeler Gerekli?

  • 2 su bardağı haşlanmış beyaz fasulye (tercihen geceden ıslatılmış ve yumuşayana kadar haşlanmış)

  • 1 adet ince dilimlenmiş büyük boy kuru soğan

  • 2-3 yemek kaşığı Gurvita Organik Elma Sirkesi (veya üzüm sirkesi, tercihe göre)

  • 2 yemek kaşığı kavrulmuş tahin (tercihen Fethiye susamından)

  • 1 çay kaşığı füme tuz

  • 1 çay kaşığı füme kırmızı biber

  • Yarım demet ince kıyılmış maydanoz

  • Yarım limonun suyu

  • 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı

  • 2 adet haşlanmış yumurta (opsiyonel)

  • 1 adet küp küp doğranmış domates (opsiyonel)

  • Salatalık veya yeşil biber turşusu (opsiyonel)

Fasulye Piyazı Nasıl Yapılır

Fasulyeleri Haşlayın

Geceden ıslattığınız beyaz fasulyeleri yumuşayıncaya kadar haşlayın. Haşlanmış fasulyeleri süzgeçten geçirin ve fazla suyunu süzün.

Soğanları Marine Edin

İnce dilimlediğiniz kuru soğanları bir kaseye alın. Üzerine elma sirkesini ekleyin ve soğanlar yumuşayıncaya kadar bekletin. Böylece soğanlarınızın acılığını gidecektir.

Tahin Sosunu Hazırlayın

Tahin, limon suyu, füme tuz ve füme kırmızı biberi bir kasede pürüzsün kıvam elde edene kadar karıştırın.  

Piyazı Karıştırın

Büyük bir karıştırma kabında haşlanmış fasulyeleri, marine edilmiş soğanları (sirkesiyle birlikte), ince kıyılmış maydanozu, opsiyonel olarak doğranmış domates, yumurta ve turşuları ekleyin. Hazırladığınız tahin sosunu ve zeytinyağını da üzerine ekleyerek tüm malzemeleri iyice karıştırın. Ardından piyazı servis tabaklarına alabilirsiniz. Dilerseniz piyazın üzerine ekstra zeytinyağı gezdirebilir ve füme kırmızı biber ile süsleyebilirsiniz.

Afiyet olsun!

Piyazda hangi tür sirke kullanmalıyım?

Piyazınızda hafif tat için elma sirkesi, keskin bir tat için üzüm sirkesi kullanabilirsiniz.

Beyaz fasulye yerine başka bir fasulye türü kullanabilir miyim?

Piyazda beyaz fasulye yerine kırmızı fasulye veya barbunya gibi diğer fasulye türlerini de kullanabilirsiniz. Ancak beyaz fasulye pişirildiğinde hem yumuşak hem de sıkı bir dokuya sahip olur. Bu yüzden beyaz fasulye piyazın genel yapısına mükemmel bir şekilde uyum sağlar. Böylece fasulyeler ezilmeden karıştırılabilir ve sosları iyice emer. Ayrıca beyaz fasulyenin nötr tadı onu piyaz için daha cazip hale getirmektedir.

 

Blog Son Eklenenler
Coğrafi İşaret ve Temiz Gıda için Önemi

Coğrafi İşaret ve Temiz Gıda için Önemi

Coğrafi işaret, belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri bakımından kökenin bulunduğu yöre, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş ürünleri gösteren bir işarettir. Ürünün belirli niteliklere sahip olduğunu, geleneksel yöntemlere göre yapıldığını veya coğrafi kökeninden dolayı sahip olduğu tarihi belgelendirmek amacıyla kullanılır.

TARİF
25.11.2024

Menopoz ve Kemik Sağlığı İlişkisi

Kadınların 40’lı yaşlarda menopoza girmesi ile birlikte vücutta belirli değişiklikler meydana gelmektedir. Bu değişikliklerden biri de kemik içerisindeki minerallerde yaşanan kayıplardır. Menopoz ile birlikte östrojen hormonu seviyesinde azalma meydana gelir ve bu azalmaya bağlı olarak vücudun kemik kütlesinde bir düşüş yaşanmaktadır.

TARİF
30.10.2024

Menopoz ve Cilt Sağlığı İlişkisi

Menopoz dönemi, kadınların yaşamında önemli fizyolojik değişimlere yol açar ve bu süreçte cilt üzerinde de belirgin etkiler gözlemlenir. Östrojen seviyesinin azalması, cildin doğal nemini kaybetmesine, incelmesine ve elastikiyetinin azalmasına neden olabilir.

TARİF
28.10.2024

Menopoz ve Bağırsak Sağlığı İlişkisi

Menopoz, her kadının yaşamının bir parçasıdır ve vücutta önemli etkiler yaratır. Menopoz döneminde östrojen ve progesteron seviyelerindeki düşüş, bağırsak hareketlerini, mide asidi üretimini ve metabolik hız gibi sindirimle ilgili birçok süreci etkileyebilir.

TARİF
27.09.2024
İşkembe Çorbasının Faydaları

İşkembe Çorbasının Faydaları

İşkembe çorbasının geçmişi 1600’lü yıllara dayanmaktadır. Fatih Sultan Mehmet’in de en sevdiği çorbalardan biri olan İşkembe Çorbası için özellikle kış aylarında çokça işkembe sipariş ettiği bilinir. Biz de geçmişten günümüze gelen bu şifalı ve geleneksel lezzeti sofralarınıza taşımaya ve yaşatmaya devam ediyoruz.

TARİF
19.09.2024
İlik Yağının Faydaları

İlik Yağının Faydaları

İlik Yağı, yemekleriniz için eşsiz bir lezzet ve şifa kaynağıdır.

TARİF
19.09.2024
Kelle Paça Çorbasının Faydaları

Kelle Paça Çorbasının Faydaları

Oldukça zengin bir mutfağa sahip olan Osmanlı Devleti’nde çorbacılık başlı başına bir meslek tanımıydı ve çorba Anadolu’da önemli bir yer tutuyordu. En çok yapılan çorbalardan biri olan Kelle Paça çorbası ayrıca özel kelle paçacılarda servis ediliyordu.

TARİF
19.09.2024
Doğal Sirkeler ve Faydaları

Doğal Sirkeler ve Faydaları

Yaklaşık 5000 yıllık bir geçmişi olduğu söylenen sirke kelime olarak “üzüm asidi” anlamında gelmektedir. İngilizce’de vinegar; Fransızca’da “vin aigre” kelimelerinden türetilmiştir ve ekşi şarap demektir.

TARİF
13.06.2024
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.