Gurvita’nın meze tarifleri serisinde daha önce Yunan Mezesini paylaşmıştık.
Bu hafta ise geleneksel piyaz tarifine Gurvita dokunuşu ekliyoruz!
2 su bardağı haşlanmış beyaz fasulye (tercihen geceden ıslatılmış ve yumuşayana kadar haşlanmış)
1 adet ince dilimlenmiş büyük boy kuru soğan
2-3 yemek kaşığı Gurvita Organik Elma Sirkesi (veya üzüm sirkesi, tercihe göre)
2 yemek kaşığı kavrulmuş tahin (tercihen Fethiye susamından)
1 çay kaşığı füme tuz
1 çay kaşığı füme kırmızı biber
Yarım demet ince kıyılmış maydanoz
Yarım limonun suyu
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
2 adet haşlanmış yumurta (opsiyonel)
1 adet küp küp doğranmış domates (opsiyonel)
Salatalık veya yeşil biber turşusu (opsiyonel)
Geceden ıslattığınız beyaz fasulyeleri yumuşayıncaya kadar haşlayın. Haşlanmış fasulyeleri süzgeçten geçirin ve fazla suyunu süzün.
Soğanları Marine Edin
İnce dilimlediğiniz kuru soğanları bir kaseye alın. Üzerine elma sirkesini ekleyin ve soğanlar yumuşayıncaya kadar bekletin. Böylece soğanlarınızın acılığını gidecektir.
Tahin, limon suyu, füme tuz ve füme kırmızı biberi bir kasede pürüzsün kıvam elde edene kadar karıştırın.
Piyazı Karıştırın
Büyük bir karıştırma kabında haşlanmış fasulyeleri, marine edilmiş soğanları (sirkesiyle birlikte), ince kıyılmış maydanozu, opsiyonel olarak doğranmış domates, yumurta ve turşuları ekleyin. Hazırladığınız tahin sosunu ve zeytinyağını da üzerine ekleyerek tüm malzemeleri iyice karıştırın. Ardından piyazı servis tabaklarına alabilirsiniz. Dilerseniz piyazın üzerine ekstra zeytinyağı gezdirebilir ve füme kırmızı biber ile süsleyebilirsiniz.
Afiyet olsun!
Piyazınızda hafif tat için elma sirkesi, keskin bir tat için üzüm sirkesi kullanabilirsiniz.
Piyazda beyaz fasulye yerine kırmızı fasulye veya barbunya gibi diğer fasulye türlerini de kullanabilirsiniz. Ancak beyaz fasulye pişirildiğinde hem yumuşak hem de sıkı bir dokuya sahip olur. Bu yüzden beyaz fasulye piyazın genel yapısına mükemmel bir şekilde uyum sağlar. Böylece fasulyeler ezilmeden karıştırılabilir ve sosları iyice emer. Ayrıca beyaz fasulyenin nötr tadı onu piyaz için daha cazip hale getirmektedir.