Gurvita’nın çorba tarifleri köşesinde bu hafta Fransa’ya misafir oluyor ve sizlerle kolajen zengini Fransız usulü soğan çorbası tarifimizi paylaşıyoruz!
Fransız usulü soğan çorbası, yavaşça karamelize edilmiş soğanların et suyu ile birleştirilip üzerine kızarmış baget dilimleri ve Gruyère peyniri ile fırınlanarak servis edildiği bir tariftir.
Gruyère peyniri Fransız usulü soğan çorbası için en çok tercih edilen peynirdir, ancak aroması güçlü olup erime özellikleri iyi olan Emmental veya Comté gibi peynirler de kullanılabilir.
Soğanları düşük ve orta ateşte sabırla ve sürekli karıştırarak yavaşça karamelize ederseniz doğal şekerlerin ortaya çıkmasını sağlarsınız. Böylece daha derin bir lezzet oluşacaktır.
5 adet büyük boy soğan (ince dilimlenmiş)
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Birkaç dal taze adaçayı ve 2-3 yaprak defne
2 yemek kaşığı dolusu un
Gurvita İlikli Kemik Suyu ve gerektiği kadar sıcak su (toplamda 1 litre sıvı olacak şekilde)
4 diş ezilmiş sarımsak
Tuz ve taze çekilmiş karabiber
Dilimlenmiş Baget ekmek
Rendelenmiş eski kaşar peyniri (veya Gruyère)
Soğanları Karamelize Edin
Tereyağı ve zeytinyağını büyük bir tencerede orta ateşte ısıtın. Soğanları ekleyin ve şeffaf hale gelinceye kadar kavurun. Daha sonra tuz ekleyin ve soğanlar suyunu salıp yumuşayıncaya kadar kapağı kapalı şekilde 3-4 dakika daha pişirin.
Ardından ocağın altını orta seviyeye getirin ve soğanlar altın rengi ve karamelize olana kadar kapak açık şekilde ara sıra karıştırarak pişirin.
Soğanlar karamelize olduktan sonra unu ekleyin ve birkaç dakika boyunca kavurarak unun hafifçe kızarmasını bekleyin.
Defne yaprakları, doğranmış sarımsaklar, Gurvita İlikli Kemik Suyu ve gerekirse sıcak suyu ekleyin. Karışımı güzelce karıştırarak çorbanın topaklanmasını önleyin.
Çorbayı 25-30 dakika orta ateşte kaynamaya bırakın. Çorbanın kıvamını ara ara kontrol edin. Sonlara doğru tadına bakın ve gerekirse biraz daha tuz-karabiber ekleyin.
Çorbayı kaynamaya bırakınca baget ekmekleri dilimleyin ve her iki tarafını yağlayarak tavada kızartın. Kızaran ekmeklerin üzerine ikiye bölünmüş bir diş sarımsağı iyice sürün. (Bu adım Fransız usulü geleneksel bir dokunuştur.)
Çorbayı fırına dayanıklı küçük kaselere dökün. Her bir kaseye bir dilim kızarmış ekmek yerleştirin ve üzerine bolca rendelenmiş peynir serpiştirin. Önceden ısıtılmış fırında peynir eriyip hafif kızarana kadar pişirin.
Afiyet olsun!