5 Adımda Fransız Usulü Soğan Çorbası Tarifi
03.11.2023

5 Adımda Fransız Usulü Soğan Çorbası Tarifi

Gurvita’nın çorba tarifleri köşesinde bu hafta Fransa’ya misafir oluyor ve sizlerle kolajen zengini Fransız usulü soğan çorbası tarifimizi paylaşıyoruz!

Fransız Usulü Soğan Çorbası Nedir?

Fransız usulü soğan çorbası, yavaşça karamelize edilmiş soğanların et suyu ile birleştirilip üzerine kızarmış baget dilimleri ve Gruyère peyniri ile fırınlanarak servis edildiği bir tariftir.

Fransız usulü soğan çorbasında hangi peynir kullanılmalı?

Gruyère peyniri Fransız usulü soğan çorbası için en çok tercih edilen peynirdir, ancak aroması güçlü olup erime özellikleri iyi olan Emmental veya Comté gibi peynirler de kullanılabilir.

Soğanları karamelize etmenin püf noktası nedir?

Soğanları düşük ve orta ateşte sabırla ve sürekli karıştırarak yavaşça karamelize ederseniz doğal şekerlerin ortaya çıkmasını sağlarsınız. Böylece daha derin bir lezzet oluşacaktır.

Klasik Fransız Soğan Çorbası İçin Malzeme Listesi

  • 5 adet büyük boy soğan (ince dilimlenmiş)

  • 2 yemek kaşığı tereyağı

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı

  • Birkaç dal taze adaçayı ve 2-3 yaprak defne

  • 2 yemek kaşığı dolusu un

  • Gurvita İlikli Kemik Suyu ve gerektiği kadar sıcak su (toplamda 1 litre sıvı olacak şekilde)

  • 4 diş ezilmiş sarımsak

  • Tuz ve taze çekilmiş karabiber

Ekmek Üstü İçin

  • Dilimlenmiş Baget ekmek

  • Rendelenmiş eski kaşar peyniri (veya Gruyère)

Fransız Soğan Çorbası Adım Adım Nasıl Yapılır?

Soğanları Karamelize Edin

  • Tereyağı ve zeytinyağını büyük bir tencerede orta ateşte ısıtın. Soğanları ekleyin ve şeffaf hale gelinceye kadar kavurun. Daha sonra tuz ekleyin ve soğanlar suyunu salıp yumuşayıncaya kadar kapağı kapalı şekilde 3-4 dakika daha pişirin.

  • Ardından ocağın altını orta seviyeye getirin ve soğanlar altın rengi ve karamelize olana kadar kapak açık şekilde ara sıra karıştırarak pişirin.

Unu ve Sıvıları Ekleyin

  • Soğanlar karamelize olduktan sonra unu ekleyin ve birkaç dakika boyunca kavurarak unun hafifçe kızarmasını bekleyin.

  • Defne yaprakları, doğranmış sarımsaklar, Gurvita İlikli Kemik Suyu ve gerekirse sıcak suyu ekleyin. Karışımı güzelce karıştırarak çorbanın topaklanmasını önleyin.

Çorbayı Kaynamaya Bırakın

Çorbayı 25-30 dakika orta ateşte kaynamaya bırakın. Çorbanın kıvamını ara ara kontrol edin. Sonlara doğru tadına bakın ve gerekirse biraz daha tuz-karabiber ekleyin.

Ekmekleri Hazırlayın

Çorbayı kaynamaya bırakınca baget ekmekleri dilimleyin ve her iki tarafını yağlayarak tavada kızartın. Kızaran ekmeklerin üzerine ikiye bölünmüş bir diş sarımsağı iyice sürün. (Bu adım Fransız usulü geleneksel bir dokunuştur.)

Fırınlayın ve Servis Edin

Çorbayı fırına dayanıklı küçük kaselere dökün. Her bir kaseye bir dilim kızarmış ekmek yerleştirin ve üzerine bolca rendelenmiş peynir serpiştirin. Önceden ısıtılmış fırında peynir eriyip hafif kızarana kadar pişirin.

Afiyet olsun!

 

Blog Son Eklenenler
Coğrafi İşaret ve Temiz Gıda için Önemi

Coğrafi İşaret ve Temiz Gıda için Önemi

Coğrafi işaret, belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri bakımından kökenin bulunduğu yöre, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş ürünleri gösteren bir işarettir. Ürünün belirli niteliklere sahip olduğunu, geleneksel yöntemlere göre yapıldığını veya coğrafi kökeninden dolayı sahip olduğu tarihi belgelendirmek amacıyla kullanılır.

TARİF
25.11.2024

Menopoz ve Kemik Sağlığı İlişkisi

Kadınların 40’lı yaşlarda menopoza girmesi ile birlikte vücutta belirli değişiklikler meydana gelmektedir. Bu değişikliklerden biri de kemik içerisindeki minerallerde yaşanan kayıplardır. Menopoz ile birlikte östrojen hormonu seviyesinde azalma meydana gelir ve bu azalmaya bağlı olarak vücudun kemik kütlesinde bir düşüş yaşanmaktadır.

TARİF
30.10.2024

Menopoz ve Cilt Sağlığı İlişkisi

Menopoz dönemi, kadınların yaşamında önemli fizyolojik değişimlere yol açar ve bu süreçte cilt üzerinde de belirgin etkiler gözlemlenir. Östrojen seviyesinin azalması, cildin doğal nemini kaybetmesine, incelmesine ve elastikiyetinin azalmasına neden olabilir.

TARİF
28.10.2024

Menopoz ve Bağırsak Sağlığı İlişkisi

Menopoz, her kadının yaşamının bir parçasıdır ve vücutta önemli etkiler yaratır. Menopoz döneminde östrojen ve progesteron seviyelerindeki düşüş, bağırsak hareketlerini, mide asidi üretimini ve metabolik hız gibi sindirimle ilgili birçok süreci etkileyebilir.

TARİF
27.09.2024
İşkembe Çorbasının Faydaları

İşkembe Çorbasının Faydaları

İşkembe çorbasının geçmişi 1600’lü yıllara dayanmaktadır. Fatih Sultan Mehmet’in de en sevdiği çorbalardan biri olan İşkembe Çorbası için özellikle kış aylarında çokça işkembe sipariş ettiği bilinir. Biz de geçmişten günümüze gelen bu şifalı ve geleneksel lezzeti sofralarınıza taşımaya ve yaşatmaya devam ediyoruz.

TARİF
19.09.2024
İlik Yağının Faydaları

İlik Yağının Faydaları

İlik Yağı, yemekleriniz için eşsiz bir lezzet ve şifa kaynağıdır.

TARİF
19.09.2024
Kelle Paça Çorbasının Faydaları

Kelle Paça Çorbasının Faydaları

Oldukça zengin bir mutfağa sahip olan Osmanlı Devleti’nde çorbacılık başlı başına bir meslek tanımıydı ve çorba Anadolu’da önemli bir yer tutuyordu. En çok yapılan çorbalardan biri olan Kelle Paça çorbası ayrıca özel kelle paçacılarda servis ediliyordu.

TARİF
19.09.2024
Doğal Sirkeler ve Faydaları

Doğal Sirkeler ve Faydaları

Yaklaşık 5000 yıllık bir geçmişi olduğu söylenen sirke kelime olarak “üzüm asidi” anlamında gelmektedir. İngilizce’de vinegar; Fransızca’da “vin aigre” kelimelerinden türetilmiştir ve ekşi şarap demektir.

TARİF
13.06.2024
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.