Gurvita’nın pratik tarifler serisinde bu hafta dana kuşbaşı eti arpacık soğanla birleştiriyor ve organik alıç sirkesi ekleyerek leziz bir etli soğan yahnisi yapıyoruz!
500 gram dana kuşbaşı et
400 gram arpacık soğan
2 diş sarımsak
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı Gurvita Organik Alıç Sirkesi
Sıcak Su: 1.5 çay bardağı sıcak su
1 yemek kaşığı domates salçası
1 adet domates rendesi
Karabiber
Tuz
Pul Biber (isteğe bağlı)
Zeytinyağı ve tereyağını tencereye alın. Tereyağı eriyince yıkanıp süzülmüş etleri yüksek ateşte 2-3 dakika süreyle karıştırarak soteleyin.
1 yemek kaşığı Gurvita Organik Alıç Sirkesi ve 1.5 çay bardağı sıcak suyu tencereye ekleyin. Tencerenin kapağını kapatın ve orta ateşte etler suyunu çekene kadar ara sıra karıştırarak pişirin.
Etler suyunu çektikten sonra soyulmuş ve yıkanmış arpacık soğanları ile ince doğranmış sarımsakları ekleyin. Etlerle birlikte 2-3 dakika daha soteleyin.
Rende domates ve domates salçasını karıştırarak tenceredeki yahniye ekleyin. İyice karıştırın ve yemeğin üzerini geçene kadar su ilave edin.
Tuz, karabiber ve isteğe bağlı olarak pul biberi yahniye ekleyin. Ocağın altını kısın ve soğanların iyice yumuşadığına emin olana kadar pişirin.
Afiyet olsun!
Etli soğan yahnisi yaparken genelde dana kuşbaşı tercih edilir. Eğer dana etini yavaş pişirirseniz etin lezzeti ve yumuşaklığı iyice açığa çıkacak ve yahni daha leziz olacaktır. Kuşbaşı kesim, etin eşit şekilde pişmesini ve her lokmada etin tadını almanızı sağlar. Alternatif olarak, kuzu eti de kullanılabilir; bu da yemeğe farklı bir lezzet boyutu ekler.
Daha yumuşak olması için pişirme işleminden önce birkaç saat eti marine edebilirsiniz.
Eti düşük ve kısık ateşte uzun süre pişirerek etteki liflerin yavaşça gevşemesini sağlayarak daha yumuşak bir et elde edebilirsiniz.
Pişirme sırasında su veya et suyunu etin üzerini tamamen örtecek şekilde ayarlarsanız ve tencerenin kapağını kapalı tutarak pişirirseniz buhar içerde kalır. Böylece et kendi suyunda pişer ve etiniz daha yumuşak olur.
Sirke, limon suyu ve bazı baharatlar asidik bileşenlere sahiptir. Bu asidik bileşenlere marinad denir ve marinadlar etin dokusunu hafifçe yumuşatır. Örneğin bu tarifte kullandığımız Gurvita Organik Alıç Sirkesi yahnideki etinizi yumuşatacak önemli bir marinaddır.